L'INS Pere Martell acull 5 modalitats del campionat d’FP de Catalunya Catskills 2018


L'Institut Pere Martell és l'escenari de diverses modalitats del Catskills, el campionat de Catalunya d’FP que aquesta edició acull competicions de 33 especialitats a diferents localitats. El centre educatiu tarragoní acollirà les modalitats de Tecnologia de l'Automòbil, Soldadura, Fusteria, Ebenisteria i Fusteria d'obra que se celebren del 5 al 7 de juny. Cada una de les proves compta amb un jurat de prestigi especialitzat en el sector i diverses empreses patrocinadores i col·laboradores. 

Aquest matí el nostre centre ha rebut la visita de la Directora Territorial d'Ensenyament a Tarragona, Immaculada Reguant, l’Inspector en cap, Valero Camps, el coordinador Territorial d’FP, Josep Maria Soler, el Conseller d'Educació, Ocupació i Desenvolupament Econòmic de l’Ajuntament de Tarragona, Francesc Roca, la directora de l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET), Montse Fortuny, el secretari general de la UGT a Tarragona, Joan Llort, la secretaria de Formació i Ocupació UGT, Anna Santo, i la gerent del Complex Educatiu de Tarragona, Teresa Ordobas. Tots ells han estat acompanyats pel director de l'Institut Pere Martell, Sr. Àngel L. Miguel, i els professors organitzadors que els han mostrat el desenvolupament de les diverses proves.

Aquesta és la programació de les proves a l'Institut Pere Martell: 

-Fusteria, Ebenisteria i Fusteria d'obra: del 5 al 7 de juny de 2018 (Organització de l'Institut Pere Martell en col·laboració amb l'Institut Escola del Treball de Barcelona i l'Institut Escola Industrial de Sabadell)

-Tecnologia de l'Automòbil: 6 i 7 de juny 2018

-Soldadura: 6 de juny 2018

Edició Catskills 2018

Els Campionats d’FP de Catalunya, Catskills, que organitza el Departament d’Ensenyament conjuntament amb els centres educatius, té lloc cada dos anys i permet fer lluir les habilitats i les competències professionals dels alumnes que hi participen.

Catskills, que enguany arriba a la seva la 7a edició, acull aquest 2018 campionats de 33 especialitats diferents que tenen lloc durant 2 mesos en diverses localitats i s’estendran fins al 28 de juny. L’any que ve, els guanyadors de cada skill competiran al campionat Spainskills i, en cas de guanyar medalla d’or, podran participar al Worldskills, campionat internacional d’oficis que tindrà lloc a Kazan, Rússia. 

Les proves de les diferents competicions estan inspirades en el campionat internacional Worldskills. L’objectiu és promoure la transferència d’habilitats i coneixements en l’àmbit de la formació professional i, al mateix temps, estimular alumnes i professors dins el marc de la formació professional.

Durant les diferents proves, els alumnes utilitzen moltes de les destreses adquirides als cicles que estan estudiant. Aquestes proves les elaboren persones expertes en cadascuna de les diferents categories. El contingut de les proves es recull a les directrius tècniques de cada especialitat.

MÉS INFORMACIÓ SOBRE LES DIFERENTS MODALITATS:

Tecnologia de l’Automòbil

El Campionat de Catalunya d’FP en l’ofici de “tecnologia de l’automòbil”(skill 33) és una competició organitzada per l’Institut Pere Martell  amb el patrocini d’ “Autolica Tarragona” concessionari Mercedes Benz per a Tarragona i provincia. També col·laboren RSF i Aicrag.

La competició està dissenyada amb 8 proves i els 10 competidors vinguts d’arreu de Catalunya han hagut de demostrar els seus coneixements assolits realitzant les tasques amb concentració, treballant sota pressió i on s’ha mesurat la seva capacitat de resoldre problemes i realitzant tasques sobre components d’automòbils i sobre els 3 vehicles i equips de diagnòstic que ha cedit “Autolica Tarragona”.

Soldadura

L’skill 10 de Soldadura compta amb el patrocini de les empreses Gala Gar i AYL. En aquest skill es podran veure diversos tipus de proves ja que la soldadura ha evolucionat notablement en els últims temps. Els processos de fabricació s’han automatitzat ,tot i això, es segueix utilitzant molt la soldadura manual: reparacions, construccions metàl·liques (construccions navals, muntatge de naus industrials, transport de fluids (gasoductes), artesania metàl·lica, reparació de maquinària, etc. Els processos de soldadura manual més utilitzats segueixen sent: elèctrode revestit, MIG/MAG, TIG, fil tubular amb protecció de gas o sense, soldadura oxiacetilènica ja sigui tova o forta.  En l’actualitat molts procediments requereixen la combinació de diferents processos de soldadura (elèctrode revestit + TIG), obtenint productes d’una gran qualitat, com ara canonades i recipients d’alta pressió utilitzats diàriament en la indústria.

Fusteria, Ebenisteria i Fusteria d’obra

Aquests skills estan organitzats per l'Institut Pere Martell en col·laboració amb l'Institut Escola del Treball de Barcelona i l'Institut Escola Industrial de Sabadell. I compten amb el patrocini de les principals empreses del sector del territori i també amb les entitats i organitzacions relacionades amb el món de la Fusta i el Moble,

Per a aquesta edició del 2018, i durant els dies de competició, els alumnes de cicles formatius de grau mig i superior de la família professional de fusta i moble d’instituts d’arreu de Catalunya podran demostrar els coneixements adquirits de com treballar la fusta i els seus derivats ja que els diferents Tests Projects (proves a realitzar) tenen un alt nivell de dificultat tècnica on cal conjugar destreses i habilitats pròpies dels oficis de fuster i ebenista amb mà ferma i cap fred. Els Tests Projects consten de diverses proves què els competidors han de superar amb màxima perfecció i el mínim temps possible. Les proves són conegudes amb anterioritat per la qual cosa cal entrenar-les amb constància i dedicació perquè el dia de la competició surtin el millor possible seguint correctament les especificacions tècniques. 

Un al·licient que enguany impulsa els joves fusters i ebenistes a preparar-se encara més, és que els millors, no tan sols podran recollir els diplomes de participació i l'acreditació com a guanyadors dels respectius skills de la família professional de fusta i moble sinó que, gràcies a la col·laboració i patrocini d'empreses i institucions, s’enduran quantiosos premis i regals.