L’INS Pere Martell, únic centre tarragoní a “Ayudas dualiza” de Fund. Bankia i FP Empresa


L’Institut Pere Martell és l’únic centre educatiu de la província de Tarragona del qual s’han sel·leccionat 2 projectes en la primera convocatòria de 'Ayudas dualiza', promoguda per Fundació Bankia per la Formació Dual i l'Associació Nacional de Centres de Formació Professional (FPempresa). Aquestes entitats han destinat gairebé 400.000 euros a 36 projectes de col·laboració relacionats amb la Formació Professional de tretze comunitats autònomes, a Catalunya hi ha un total de 5 projectes.

Els projectes presentats procedents de diferents famílies professionals complien amb l'objectiu de promocionar iniciatives d'FP que impulsin projectes des d'un escenari compartit entre centres i empreses, així com reconèixer la tasca dels centres educatius, empreses i altres entitats que contribueixen al desenvolupament i millora de la qualitat de la formació dual.

L’Institut Pere Martell, amb el suport de l’AEST

El primer projecte seleccionat és una col·laboració entre l’Institut Pere Martell i el CIFP Sectors Industrial i de Serveis de Gijón -La Laboral-, el qual porta per títol 'Innovació metodològica per a l'adquisició de competències professionals en l'àmbit del manteniment industrial'. Aquest projecte compta amb la col·laboració de l’AEST (Associació d’Empreses de Serveis de Tarragona). No és la primera vegada que l’Institut Pere Martell col·labora amb altres centres de l’Estat.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és augmentar l'ocupabilitat dels futurs professionals, així com la requalificació de les persones treballadores del sector del manteniment industrial a Tarragona i Gijón. Es tracta de poder donar resposta a les necessitats de les empreses del nostre entorn, les quals demanden professionals amb amplis coneixements tècnics d’instal·lacions i manteniment d’equipaments. Però aquest projecte pretén anar un pas més enllà per dotar-los de majors competències en noves tecnologies per tal que puguin fer ús d’instruments i tècniques més innovadores que millorin els terminis d’entrega i la qualitat de la posada a punt de la maquinària.

El director de l’Institut Pere Martell, Àngel L. Miguel, explica que “aquest projecte es pot dur a terme gràcies al suport i col·laboració de l’AEST que compta amb empreses líders en el sector de la instal·lació i manteniment, així com a la producció industrial. Aquestes empreses col·laboradores transmetran als centres el coneixement que tenen els seus professionals sobre aquestes noves tecnologies i proposaran l’equipament necessari per a poder en un futur impartir les assignatures relacionades. D’aquesta manera, el contacte amb les empreses ens permet avançar-nos a les seves necessitats per formar els professionals del futur”.

La col·laboració entre l’Institut Pere Martell i l’AEST es produeix des de fa ja uns quants anys. Des del 2009 l’Institut Pere Martell és un dels centres pioners a Catalunya en implantar la modalitat de formació en alternança i dual entre el centre educatiu i l’empresa. D’aquesta manera els alumnes poden compaginar els estudis amb una feina de qualitat relacionada amb la seva especialitat. El treball i l’esforç conjunt d’aquestes dues entitats pretén donar resposta a les necessitats de les persones i de les empreses del territori a través del model de l’FP. D’aquesta manera es pretén impulsar una nova cultura empresarial i garantir l’existència de persones qualificades al sector professional de l’Instal·lació i el Manteniment per tal de millorar la competitivitat de les empreses.

L’Institut Pere Martell, pioner en el sector de l’aigua

Per altra banda, el centre tarragoní també forma part del projecte 'Disseny i implantació del cicle de grau mitjà de xarxes i estacions de tractament d'aigües', en col·laboració directa i integral amb Grup Agbar, i posada en marxa d'innovacions metodològiques educatives a través de la realitat virtual. Aquesta iniciativa és una col·laboració entre l’Escola municipal de Treball de Granollers, Institut Politècnic de Santiago de Compostel·la, Institut Pere Martell de Tarragona i Aqua Development Network, SA -L'Escola de l'Aigua-).

Des de fa anys l’Institut Pere Martell treballa conjuntament amb les empreses per a formar professionals del sector. Entre l’àmplia oferta formativa es va detectar la necessitat de contractar treballadors especialitzats en tractament d’aigua. Ja al 2014 van ser pioners a impartir el CFGM de Xarxes i tractament d’aigua i de cara al curs 2018-2019 s’implantarà CFGS de Gestió de l’aigua en modalitat dual. Els continguts d’aquesta nova titulació giren al voltant de la qualitat i tractament d'aigües, la gestió eficient de l'aigua, la configuració de xarxes, sistemes elèctrics automatismes i telecontrol en instal•lacions d'aigua i gestió d'operacions, qualitat i Medi Ambient.

Aquestes noves titulacions han permès començar a formar els futurs professionals de l’àmbit d’operacions del sector de l’aigua a Catalunya, ara, gràcies a aquest nou projecte, els professionals comptaran amb més recursos i formació amb competències relacionades amb les noves tecnologies.

Una inversió de 400.000 euros de Fundació Bankia i FPempresa

Les entitats convocants han duplicat l'import inicial de 200.000 euros per a atendre la gran quantitat i qualitat de propostes rebudes i cada projecte rebrà un màxim de 20.000 euros."Apostem per iniciatives que promoguin l'ocupabilitat i contribueixin a una major competitivitat empresarial i educativa al nostre país. Estem satisfets amb la gran acollida que ha tingut la convocatòria i amb la qualitat dels treballs presentats. Aquests ens encoratgen a seguir treballant en aquesta direcció i cal seguir fomentant iniciatives com aquesta ", ha destacat la directora de Fundació Bankia per la Formació Dual, Mercedes Chacón.

Per la seva banda, el president de l'Associació de Centres de FPempresa, Luis García Domínguez, ha assenyalat que "la resposta dels centres de formació professional a aquesta convocatòria ens confirma, d'una banda, que l'FP és una pedrera d'innovació i de creativitat i, de l'altra, que en formació professional s'està sempre obert a treballar i col·laborar amb empreses i institucions del nostre entorn com a condició bàsica de ser una formació de qualitat i enfocada a millorar l'ocupabilitat ".