Gen4Edu: Simulador de Generació Elèctrica Síncrona per a la FP 4.0

Aquest projecte està englobat a l’àrea de generació elèctrica.

El generador síncron ens el podem trobar a centrals de generació com, centrals tèrmiques o cicles combinats, així com en grans edificis o parcs industrials, funcionant com a grup auxiliar de potència.

El seu estudi als cicles formatius no és senzill, pel seu volum i potència a les instal·lacions reals, per tant, trobar tècnics qualificats en generadors síncrons de potència no és fàcil. Al fil d’això, i tenint en compte l’estudi de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials del Metall, el 23 de març passat, va informar que el CNI demana al Govern mesures urgents davant la manca de professionals qualificats. És per això que, el passat 4 d’abril, FENIE ha posat en marxa una campanya digital que potencia el sector de les instal·lacions entre els joves, amb intenció de generar talent dins del sector de la formació professional.

Mitjançant aquest projecte es pretén construir i digitalitzar un simulador sobre la base del model d’indústria 4.0, incorporant sensors i targetes d’adquisició de dades, que capaciti l’alumnat a dissenyar, calcular i realitzar la instal·lació d’un generador síncron de potència, destinat a donar suport energètic a grans edificis com universitats, hotels, hospitals, aeroports, parcs tecnològics, o grans indústries, on fa la funció de grup generador auxiliar de gran potència que proveirà d’electricitat les instal·lacions, en cas que hi hagi error de subministrament per part de la companyia subministradora i aquesta no ens pugui subministrar energia.

Durada:

24 mesos

Pressupost:

49995 €

Objectius:

  • Fomentar l’aprenentatge pràctic i la innovació tecnològica: dissenyar i desenvolupar un simulador avançat de generadors síncrons de potència que faciliti a l’alumnat de formació professional una experiència pràctica i tangible. Aquest simulador busca integrar les més recents innovacions en matèria de sensors i adquisició de dades, permetent una aproximació realista als reptes i solucions del sector elèctric.
  • Promoure la Transferència de Coneixement i la Formació Integral i inclusiva: Establir un pont entre els centres de formació professional, empreses i entitats d’innovació, amb l’objectiu de garantir que la formació impartida estigui alineada amb les necessitats actuals i futures del mercat laboral. A través d’aquest projecte, es busca no només transmetre coneixements tècnics sinó també competències transversals, habilitats digitals i una visió inclusiva i equitativa del sector elèctric.

Centres participants

Institut Pere Martell de Tarragona (Catalunya)

www.institutperemartell.cat

CIFP Somorrostro de Muskiz – Somorrostro (País Basc)

www.somorrostro.com

Empreses participants

Aldabe Sistemas S.L. de Loiu (Bizkaia)

www.aldabesistemas.com