Disseny i fabricació de pròtesis de titani mitjançant fabricació additiva

Avui dia, la Fabricació Additiva (FA) s’està implantant a diferents indústries per a la fabricació de sèries curtes i prototips. En conseqüència, el sector industrial busca professionals amb experiència en FA, que engloba un ampli ventall de tècniques i materials. En concret, la FA de metall està guanyant cada cop més força en diferents sectors de la indústria (aeronàutica, biomèdica, …) ja que permet la fabricació de geometries complexes que no són abordables mitjançant processos convencionals, com el mecanitzat. Tot i això, la FA i en especial la FA de metall encara presenta diversos reptes que ha de superar per poder arribar a un major nombre d’indústries i aplicacions.

És per això que en aquest projecte es pretén, en primer lloc, acostar la FA als centres de Formació Professional de manera que puguin nodrir el mercat amb professionals amb formació en FA, cosa que cada cop demanen més empreses. D’altra banda, es busca donar servei a la societat estudiant el procés de fabricació de pròtesis personalitzades de titani mitjançant una impressora 3D de filament fos (FFF) i de pellet. Com que es tracta d’un tipus d’impressora de sobretaula de fàcil accés i maneig senzill, es busca facilitar la fabricació d’aquest tipus de solucions en el marc de la salut a tota mena de pacients. A més, en tractar-se d’un mètode de fabricació alternatiu i amb una aplicació en el marc de la salut, i tenint en compte que en aquest àmbit la presència de dones és més habitual que a les titulacions STEAM, s’espera poder utilitzar-lo per atraure més dones a aquestes titulacions de formació professional.

Durada:

17 mesos

Pressupost:

20000 €

Objectius:

  • Desenvolupament d’una metodologia de fabricació de pròtesis de Titani mitjançant un mètode de FA amb una impressora de sobretaula de fàcil maneig i assequible.
  • Disseny d’una pròtesi optimitzada per fabricar-la per FA.
  • Fabricació de la pròtesi dissenyada a Titani mitjançant FA.
  • Caracterització i validació dels prototips fabricats.
  • Divulgació de la metodologia als centres col·laboradors per a la seva integració futura en cursos de formació professional.
  • Posar al servei de les empreses les capacitats dels centres mitjançant elaboració de projectes conjunts.
  • Nutrir el mercat de professionals amb formació en FA, especialment de dones.

Centres participants

Institut Pere Martell de Tarragona (Catalunya)

www.institutperemartell.cat

Mondragon Goi Eskola Politeknikoa JMA, S.Coop. 

https://www.mondragon.edu/es/escuela-politecnica-superior

Goiherriko herrien ekintza

www.goierrieskola.eus

Empreses participants

COLFEED4PRINT SL de Madrid

www.colfeed.com