PROJECTE 1 Transformació tecnològica digital i metodològica
La transformació tecnològica digital i metodològica del centre és la pedra angular que permet que l’Institut Pere Martell sigui centre d’excel·lència estatal.
Aquest projecte implica una actualització de la infraestructura digital del centre. Ens permet transformar-nos i adaptar-nos als canvis del mercat i la societat. És en definitiva una necessitat d’innovació constant que implica la incorporació de noves tecnologies, models organitzatius, productius i serveis.
Aquesta transformació tecnològica digital i metodològica potencia la simulació digital 2D i 3D en el procés formatiu. Avui en dia és una realitat a implantar en l’FP i que s’incrementarà en els pròxims anys gràcies a que aporta reducció de costos i millores mediambientals, mitjançant la reducció de residus, sense disminuir la capacitat formativa de l’alumne i complementant els recursos i metodologies existents.
La innovació metodològica implica adaptar-nos al perfil de l’alumnat del s. XXI i la Indústria 4.0, estimular la integració de la dona a sectors industrials i generar dinàmiques de treball que afavoreixin les competències clau de l’alumnat. Tot això, integrant-nos en l’entorn socioeconòmic gràcies als vincles i sinergies que tenim amb les empreses i entitats col·laboradores.
PROJECTE 2 Formació del professorat de diferents CCAA
Aquesta fase permet a l’Institut Pere Martell dur a terme actuacions d’acollida i formació del professorat de diferents comunitats autonòmiques en l’àmbit del transport i manteniment de vehicles.
Amb la finalitat d’assegurar la qualitat de les formacions, el nombre màxim de participants per formació serà de 20 persones. Les formacions tractaran els següents àmbits:
- Àmbit digital: es tracta de capacitar als docents en la utilització de la tecnologia aplicada a noves metodologies en l’era digital, el professorat ha d’aprendre a integrar la tecnologia a les seves classes i formar els seus alumnes amb ella.
- Àmbit metodològic: la implantació de metodologies que afavoreixin el procés d’aprenentatge com són el treball per projectes, reptes, resolució de problemes, simulació en entorns laborals, utilització de RRSS… totes elles comporten una millora demostrada de les capacitats clau i de l’evolució tècnica de l’alumnat.
- Àmbit tecnològic: ens trobem en un moment de canvi constant en el nostre sector, per això és completament necessària la formació docent en vehicles híbrids i elèctrics, reparació de bateries d’alt voltatge, vehicles GLP, GNL, GNC…vehicles amb energies alternatives (hidrogen, benzina sintètica…),vehicles de mobilitat personal (motocicletes, patinets, bicicletes) i vehicles industrials (transports, logística, agrícoles i obres públiques) entre d’altres.
PROJECTE 3 Projectes d’innovació i investigació
La innovació i investigació és un camp a desenvolupar en la FP. El potencial que presenta gràcies a la capacitació dels docents, relació amb empreses i especialització de l’alumnat dóna lloc a la cerca de l’excel·lència.
Els centres d’FP fan la funció incubadora i acceleradora per a les empreses emergents, fent créixer el seu negoci des de la gestació d’una idea fins a la consecució d’una empresa exitosa en un curt termini de temps.
El propòsit de l’Institut Pere Martell amb els projectes d’innovació és proporcionar idees noves i útils per a resoldre problemes o millor processos.
Els centres educatius d’excel·lència i investigació i les empreses són el lloc comú on es poden portar a terme projectes d’innovació, així neix la necessitat d’ambdues de cooperar.
PROJECTE 3.1. Integración de la digitalización en los procesos de enseñanza aprendizaje en el sector del automóvil
Aquest projecte d’innovació el desenvolupa l’Institut Pere Martell en col·laboració amb els altres 3 centres d’Excel·lència del Sector de l’Automòbil (CIFP Número Uno de Santander, CIFP Juan de Herrera de Valladolid i CPIFP Bajo Aragón de Alcañiz), el Centre de Referència Nacional en les àrees professionals d’electromecànica de Vehicles i Carrosseria de Vehicles en l’àmbit de la Formació Professional (CRN de Valladolid) i l’IES San José de Badajoz a Extremadura.
Aquest projecte està especialment vinculat amb la principal línia d’actuació dels Centres d’Excel·lència que és la digitalització del Centre i l’aplicació de noves metodologies educatives, amb la finalitat de que el treball desenvolupat als Centres d’Excel·lència es difongui a la resta de centres educatius de la família professional de Transport i Manteniment de Vehicles.
L’objectiu d’aquest projecte és realitzar una guia útil per al professorat dels cicles formatius de grau bàsic, mitjà i superior de la família professional de Transport i Manteniment de Vehicles, que pugui servir per integrar recursos digitals a l’aula sense la necessitat de portar a terme el treball previ de valoració i selecció d’aquests recursos.
PROJECTE 3.2. Guía comparativa de diferentes máquinas de diagnosis
Aquest projecte d’innovació el lidera l’Institut Pere Martell amb la col·laboració de l’IES Luis Vives i el CIP Virgen del Camino juntament a l’empresa Soluciones y Aplicaciones Tecnológicas Integrales, S.L. amb àmplia experiència en el camp de la tecnologia del sector de l’automoció.
L’objectiu principal d’aquest projecte d’innovació és desenvolupar una guía comparativa de les diferents màquines de diagnosi de vehicles disponibles al mercat i la seva corresponent documentació tècnica. La guia proporcionarà informació dels avantatges, desavantatges, característiques, compatibilitats i funcionalitats en diferents marques de vehicles, documentació tècnica i model de màquina de diagnosi, permetent als centres prendre decisions informades a l’hora d’escollir l’opció més adequada per a les seves necessitats.
El projecte es durà a terme mitjançant una exhaustiva investigació de les marques més reconegudes i populars de l’àmbit de la maquinària de diagnosis i les diferents plataformes de documentació tècnica. Es recopilarà informació sobre les característiques tècniques, la compatibilitat amb diferents vehicles i protocols de comunicació com el passthru, la precisió dels diagnòstics guiats i la capacitat d’oferir informació tècnica veraç i actualitzada per a la resolució d’avaries.
PROJECTE 4 Detecció de necessitats de perfils en el sector
En aquest treball de col·laboració dels 4 centres d’Excel·lència de l’àmbit de l’Automoció, el CNR de Valladolid i l’empresa col·laboradora Smart Point, a partir del contacte que tenim amb les empreses del nostre sector o subsector i dels contactes amb els altres centres, hem d’identificar l’evolució de les necessitats del nostre sector o subsector amb la finalitat de presentar una anàlisi conjunta que avaluï les necessitats de perfils professionals.
L’objectiu és presentar un Informe final amb les conclusions de l’estudi, que haurà d’incloure les tendències del nostre sector o subsector, perfils emergents i prioritats formatives amb caràcter estatal. També inclourà un apartat on s’estudiï l’impacte de les necessitats del sector o subsector, la transició ecològica, transició digital, cohesió social i territorial i igualtat de gènere (els quatre eixos transversals del PRTR).
PROJECTE 5 Proposta de revisió curricular
Atesa la important evolució del nostre sector en els darrers anys, sobretot adaptant-se als compromisos d’eficiència i mediambientals que marca l’agenda 2035, és previsible que sigui necessari una intensa revisió dels currículums actuals dels estudis de la família del transport i el manteniment de vehicles.
També la diversificació de l’oferta formativa, amb objectius d’especialització i atenció a col·lectius vulnerables o la importància de la formació al llarg de la vida i les acreditacions professionals, ha ampliat enormement el catàleg formatiu en el nostre sector. S’ha de treballar en la interconnexió entre les diferents temàtiques i diferents nivells per poder crear itineraris formatius que s’adaptin a les necessitats de l’alumne, tot buscant l’excel·lència formativa que ajudi a millorar l’ocupabilitat.
En aquest projecte, es proposa la revisió dels currículums actuals de la família del transport i manteniment de vehicles, de la mà del Centre de Referència Nacional.
- A data 4 de març de 2024, s’ha publicat una licitació, mitjançant procediment obert simplificat abreujat, per el subministrament, muntatge, instal·lació i posada en marxa d’un banc de potència dinamomètric per a vehicles (sense rodets), dins del PP1 de transformació digital, tecnològica i metodològica dels centres dins del marc de la “Red de Centros de Excelencia de Formación Profesional (convocatoria 2022)”. La data límit de presentació de sol·licituds és del dia 18 de març de 2024. A continuació s’adjunta l’enllaç a la publicació: https://contractaciopublica.cat/ca/detall-publicacio/300089373
- A data 14 de març de 2024, s’ha publicat una licitació, mitjançant procediment obert simplificat abreujat, per el Subministrament, muntatge, instal·lació i posada en marxa d’un banc de potència de doble rodet per a motocicletes, codi d’expedient 43006630/2024/03, a la Plataforma de serveis de contractació pública (PSCP) dins del marc de la “Red de Centros de Excelencia de Formación Profesional (convocatoria 2022)”. La data límit de presentació de sol·licituds és del dia 5 d’abril de 2024. A continuació s’adjunta l’enllaç a la publicació: https://contractaciopublica.cat/ca/detall-publicacio/300097796
A Data 28 de març de 2024, s’ha publicat una licitació, mitjançant procediment obert simplificat abreujat, pel subministrament, muntatge, instal·lació i posada en marxa d’una cabina de pintura per automòbils per a l’Institut Pere Martell), dins del PP1 de transformació digital, tecnològica i metodològica dels centres dins del marc de la “Red de Centros de Excelencia de Formación Profesional (convocatoria 2022)”. La data límit de presentació de sol·licituds és del dia 15 d’abril de 2024 a les 13:00h. A continuació s’adjunta l’enllaç a la publicació: https://contractaciopublica.cat/ca/detall-publicacio/63ab2f4d-a69a-4665-854e-61e538eccafb/300108971