COMUNICAT sobre les afectacions causades per l’accident al Polígon Sud i agreujades pel temporal

COMUNICAT sobre les afectacions causades per l’accident al Polígon Sud i agreujades pel temporal

AFECTACIONS PER L’EXPLOSIÓ DEL POLÍGON QUÍMIC SUD

Com tots sabem, l’Institut Pere Martell és el centre educatiu que s’ha vist més afectat per l’explosió del passat dimarts 14 de gener a una indústria química de La Canonja.

Des de l’inici d’aquesta situació d’emergència, des de l’Institut Pere Martell s’ha treballat conjuntament amb els òrgans competents per tal d’avaluar i reparar els danys ocasionats a les nostres intal·lacions. Cal destacar que en cap moment en el nostre centre hi ha hagut una situació de risc químic per a les persones, i en la mesura que s’han anat detectant possibles riscos provocats per les afectacions en les instal·lacions s’han anat posant mesures, com per exemple, delimitar les zones que podien representar risc per les persones i ubicar els alumnes fora d’aquestes, tal com i com es va procedir.

En tot moment s’ha estat en comunicació amb la Gerència del Complex Educatiu i la Inspecció del centre, per a gestionar conjuntament aquesta situació excepcional. Des de la Direcció dels Serveis Territorials d’Educació, com a membre de l’òrgan de coordinació d’aquesta situació d’emergència, se’ns va traslladar que no hi havia risc químic per a les persones dins del Complex Educatiu de Tarragona. També el Director Territorial d’Educació a Tarragona va visitar les instal·lacions juntament amb el director adjunt, acompanyats per membres del cos de Bombers i tècnics del Departament, per tal d’avaluar els desperfectes. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, també va visitar el dimecres a la tarda les instal·lacions de l’Institut Pere Martell.

Pel que fa a les afectacions, en el nostre centre es van detectar  desperfectes en els tallers dels edificis A i B , sobretot en les plaques de policarbonat de la teulada, que en l’edifici A aquestes afectacions representen una part força significativa del sostre. Les aules pràcticament no van estar  afectades. Pel que fa a la resta d’instal·lacions no es va patir cap més desperfecte.

Els treballs van començar el mateix dimecres 15 gener al matí, l’endemà de l’accident, quan es va procedir a la retirada d’elements que podien representar un perill, principalment les plaques de poliuretà del sostre dels tallers de l’edifici A, uns treballs que van concloure el dijous al matí. Paral·lelament a partir del dimecres a la tarda, es va començar la substitució de les plaques retirades. L’empresa instal·ladora ha treballat durant el cap de setmana. Es preveu que aquesta setmana s’hagin substitut totes, si les condicions meteorològiques ho permeten. En el moment que estiguin totes canviades es tornarà a la situació normal. També s’han iniciat els tràmits per col·locar una xarxa que pugui protegir davant un hipotètic despreniment d’alguna planxa i se’ns ha comunicat que s’ha iniciat la redacció d’un projecte per la substitució de tota l’estructura de la teulada de manera definitiva, que estaria previst de cara a l’estiu.

Mentrestant, per tal de garantir la seguretat de l’alumnat, del professorat i del PAS, així com per tal que l’afectació a l’activitat acadèmica del centre sigui la mínima s’ha procedit a la reorganització excepcional de l’alumnat. D’aquesta manera els grups d’alumnat que desenvolupen l’activitat a l’edifici A (tallers generals), estan reubicats en les diverses aules i laboratoris que no han estat afectats.

Per tal de solventar la disminució de temperatura a les aules mentre es repara la teulada, des del primer moment el sistema de calefacció dels aerotermos de tallers s’ha connectat al circuit de les aules i laboratoris. Puntualment també s’ha actuat a alguns espais afegint algún sistema mòvil. Així mateix s’han col·locat dispositius per registrar dades de temperatura en determinats punts que ens permetin fer un seguiment acurat, objectiu i pràcticament en temps real de les condicions tèrmiques.

Pel que fa als equipaments, davant dels episodis de pluja anunciats, es va procedir a protegir els equipaments i maquinària que podrien quedar exposats per tal d’evitar mals majors.

La direcció del centre en contacte amb la Gerència del Complex i la Direcció Territorial d’Educació continuaran fent el seguiment de les actuacions i prenent les decisions adients per recuperar la normalitat al més aviat possible.

MINUT DE SILENCI

Des de l’Institut Pere Martell lamentem els danys a les persones i manifestem la nostra inquietud davant d’aquestes situacions. Així es va fer visible el passat divendres, en el que tota la comunitat educativa de l’Institut Pere Martell va dedicar un minut de silenci en record a les víctimes de l’accident del 14 de gener i com a mostra de suport a les seves famílies, així com per desitjar la recuperació de tots els ferits. A la vegada també es va voler manifestar la preocupació, el neguit i la inquietud respecte a la situació produïda, que esperem i desitgem no es torni a repetir mai més.

AFECTACIONS PEL TEMPORAL GLÒRIA

Posteriorment els dies 21 i 22 de gener es van haver de suspendre les classes degut a les afectacions a les nostres instal·lacions causades per l’explosió de la setmana anterior i agreujades pel temporal Glòria. Els tècnics del Complex i externs van treballar a contrarellotge per solucionar les afectacions: protegir el transformador elèctric de l’edifici A, reparar l’edifici B (el més afectat pel temporal) i acabar de substituir les plaques de policarbonat que falten a l’edifici A. També es va restablir el subministrament elèctric i la calefacció.

El dijous 23 de gener es van reprendre les classes i es va tornar a la situació d’activitat al centre amb atenció a l’alumnat. De la mateixa manera com s’havia fet aquests últims dies, es reubicaran els grups a les zones que siguin accessibles.

El dilluns 27 de gener l’alumnat de l’edifici A ja ha pogut tornar a realitzar les classes pràctiques als tallers amb normalitat. Pel que fa a l’alumnat de l’edifici B segueixen reubicats alguns grups a l’espera de trobar la solució més idònia als desperfectes provocats pel temporal Glòria.

Som conscients que encara tenim algunes mancances, el que us podem avançar és que s’hi està treballant. Seguirem informant.

Coordinació Comunicació
AFECTACIONS PER L'EXPLOSIÓ DEL POLÍGON QUÍMIC SUD Com tots sabem, l’Institut Pere Martell és el centre educatiu que s’ha vist més afectat per l’explosió del passat dimarts 14 de gener ...