La iniciativa parteix de la col·laboració dels dos centres educatius per buscar una resposta davant la demanda de diverses empreses per aconseguir treballadors amb formació de tubers.
L’Institut Pere Martell de Tarragona i el Centre Menesians ZamoraJoven desenvolupen dues estacions per a la formació de tubers.
El projecte va ser seleccionat com un dels més innovadors de la Convocatòria d’Ajuts Dualitza de CaixaBank Dualiza i FPEmpresa.
L’Institut Pere Martell de Tarragona ha presentat aquest dimecres el projecte “Disseny i fabricació d’una estació formativa per a l’aprenentatge d’instal·lacions de canonades industrials”, desenvolupat al costat del centre educatiu Menesians ZamoraJoven i seleccionat a la Convocatòria d’Ajuts Dualitza de CaixaBank Dualiza i FPEmpresa com un dels més innovadors del país.
La iniciativa parteix de la col·laboració dels dos centres educatius per buscar una resposta davant la demanda de diverses empreses per aconseguir treballadors amb formació de tubers, professionals per als quals no existeix una titulació específica però que compten amb una importància fonamental a l’hora de desenvolupar noves instal·lacions.
A això cal afegir que molts dels professionals que fins ara exercien aquestes funcions es van retirant sense haver transferit el coneixement adquirit per manca d’aprenents.
Segons relata un dels responsables del projecte i Cap d’estudis FP Empresa del centre tarragoní, Aitor Lallana, “la figura del tuber” respon al professional que realitza operacions d’elaboració, assemblatge i muntatge de canonades, accessoris i elements incorporats, així com operacions bàsiques d’unió, seguint els procediments establerts , interpretant plànols i documentació tècnica, atenent i respectant en tot moment les normes de qualitat medi ambient i prevenció de riscs laborals. És per això que actualment hi ha una gran demanda d’aquests professionals i per contra hi ha una baixa oferta de professionals qualificats”.
Lallana afegeix que tots aquells professionals que complementen els seus estudis amb la realització del certificat de professionalitat de canonada industrial tenen moltes opcions d’incorporar-se a les empreses del sector.
Aquesta necessitat de treballadors va ser el fruit perquè els dos centres educatius comencessin a treballar en dues estacions formatives a través de les quals formar estudiants del Grau Mitjà de Soldadura i Caldereria i del Grau Superior de Construccions Metàl·liques amb competències específiques per a l’ofici, a més de conformar un Certificat de Professionalitat d’unes 540 hores a la canonada industrial.
La idea va ser presentada a la Convocatòria d’Ajuts Dualiza i seleccionada com una de les més innovadores del país per la col·laboració dels centres, la transferibilitat del coneixement, la millora en l’aprenentatge dels estudiants i la resposta a una demanda concreta del mercat .
Gràcies a això, els dos centres van poder accedir a una ajuda de gairebé 20.000 euros amb què desenvolupar les estacions formatives presentades avui.